Concept & Shopper marketing 

Shopper marketing gaat om het begrijpen hoe de doelgroep, de shopper, zich gedraagt. Hoe beweegt de shopper zich door de categorie-uitingen? Wat is de toegevoegde waarde van merkartikelen? Hoe creëren merken emotie en beleving en hoe prikkelen zij de zintuigen van de shopper, om zo hun brand value over te brengen?

De shopper staat hier centraal. De markt biedt een grote verscheidenheid aan producten. Door het de shopper eenvoudig te maken het gewenste product te vinden en aan te schaffen, gaat hij sneller over tot aankoop. Uiteraard zijn er vele mogelijkheden om de shopper te beïnvloeden, zowel on- als offline. Neem bijvoorbeeld een schap dat niet optimaal is ingericht op het gemak van de shopper. Op deze manier is de shopper te veel tijd kwijt aan zoeken naar het juiste product en bestaat de kans dat de shopper niet overgaat tot aankoop. Het langer vasthouden van een shopper bij het schap zal niet per definitie leiden tot een hogere conversie. De uitdaging is om de effectieve shoptijd te verhogen. Hierdoor wordt de koopervaring verbeterd en de bestedingen van shoppers verhoogd.

“Turn shoppers into buyers, seducing them with a poly-sensorial approach, by doing what others never did before.”

We kijken samen met onze klant naar de beste benadering van de doelgroep binnen de wensen en mogelijkheden. Voor ieder merk is dit een op maat gemaakt concept en realisatie. Om inspiratie op te doen organiseren we onder andere brainstormsessies met onze klant. Deze sessie kan geheel naar wens worden ingevuld. Zo kan er een product presentatie worden gegeven of kunnen er nieuwe designs gemaakt worden op basis van casussen die naar voren komen tijdens de workshops. Onderstaand enkele voorbeelden van inspiratiesessies zowel op locatie als bij de klant.

Grolsch inspiratiesessie

Met onze klant Grolsch was een van de doelstellingen om eens uit de vertrouwde omgeving te stappen en zo op nieuwe ideeën te komen.

Deze sessie vond plaats in kasteel Groeneveld. Frank Hoeckx opende de dag met een presentatie over shopper marketing. Frank is vicepresident van Popai Benelux, heeft jaren ervaring binnen de retailwereld (LU, Danone, Mondelēz) en specialiseert zich in ‘Brand Activation and Beyond’. Zijn verhaal zette iedereen meteen aan het denken. Al snel ontstonden er interessante discussies en ideeën.

Wist u bijvoorbeeld dat…
…80% van de shoppers maar 20% van de winkels bezoekt?
…dat 4 op de 10 shoppers niet uw categorie bezoekt tijdens het winkelen?

En bent u zich ervan bewust dat…
…83% van alle commerciële communicatie alleen de ogen aanspreekt?
…75% van onze emoties beïnvloed worden door wat we ruiken?

Er werden verschillende cases behandeld. Grolsch had van tevoren een aantal cases doorgestuurd waarmee onze designers aan de slag zijn gegaan. De designs die daaruit zijn gekomen zorgden voor extra inspiratie en gespreksstof. De dag werd afgesloten met een rondleiding in onze showroom, om zo verschillende oplossingen ook in real life te kunnen bekijken.

“Zeer nuttige en leerzame sessie.
Iedereen was enthousiast en er zijn goede discussies geweest.
Dit is samenwerken 2.0 – positief.”

-Hans Heinen, Local Category Manager Grolsch

 Vlastuin CDI
 Inspiratiesessie
 InspiratiesessieGrolschshowroom

Universal Electronics

Tijdens deze inspiratiesessie stonden neuromarketing en shopper marketing centraal. De sessie vond plaats bij de klant. Samen met Leo van de Polder, voorzitter van Popai Benelux (nu SHOP!) is inzicht gegeven in de wereld van de shopper-marketing. Vele discussies over hoe de nieuw aangereikte kennis toe te passen leidden bij Universal electronics tot interactieve samenwerking tussen de verschillende afdelingen.

Hasbro

De inspiratiesessie voor Hasbro had shopper- en trade marketing als onderwerp en werd in Kasteel Groeneveld in Baarn gehouden. Net zoals bij Grolsch werd een presentatie met inzichten in shopper marketing gehouden en werd er een workshop gegeven. Hier werd het Hasbro-team in kleine teams opgedeeld, om nieuwe oplossingen voor presentatie van het PLAY DOH product te verzinnen. Hierbij was het doel om out of the box te denken en om de interactie tussen teamleden te bevorderen. Innovatieve en creatieve schetsen van het Vlastuin-designteam werden gebruikt als aanzet tot discussies over eventpromoties en andere merkenacties in de retail.

 

Offerte, contact en kennismaking

Wat is uw in-store retail uitdaging? Wilt u een offerte op maat, meer informatie of een inspiratiesessie? Wij staan voor u klaar.  Neem  contact met ons op voor een afspraak.